Subject: Hankintalaki/ kunta palveluntuottajana

Posted on: 06/26/07 17:34
By: Darth Vader

Päivän Kauppalehti kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn epäilevän ja moittivan kuntien omaa palveluntuotantoa sekä uutta hankintalakia. Muutama jutun kommentti sivuaa suoraan pelastusalan ajatusmaailmaa ja palveluntuottamistapoja. Lainauksia päivän Kauppalehdestä:
Erityisesti EVA kritisoi kuntauudistukseen liittyviä suunnitelmia, joissa kunnat ja kaupungit voisivat tuottaa erityislainsäädännön turvin itse itselleen palveluita ilman avointa tarjouskilpailua. Sen lisäksi ,että se rajoittaa yksityisten palveluntarjoajien pääsyä markkinoille, se on myös EU-lainsäädännön vastaista. Tälläisen erityislainsäädännön ei pitäisi olla edes mahdollista ,sillä EU-komissio on todennut ettei kuntien ole hyväksyttävää kaupata toisilleen palveluita ilman avointa tarjouskilpailua.
ja jatkuu..
EVA moittii hankintalakia myös siitä , että se antaa kunnallisille liikelaitoksille erityisaseman markkinoilla.Lain mukaan liikelaitos/kuntayhtymä voi tuottaa sen omistavalle kunnalle palveluita ilman avointa tarjouskilpailua ja samalla se voi näin toimia vapaasti muutoin avoimesti kilpailutilanteessa olevilla markkinoilla.
ja edelleen;
Kuntalaki kannustaa kuntia perustamaan liikelaitoksia,mutta monet niistä ovat jo syntyessään niin pieniä, että niillä ei oikeassa kilpailutilanteessa olisi mitään mahdollisuuksia menestyä.Kunnallinen liikelaitos istuu huonosti markkinoille. Lopputoteamus; Kunta sopii palvelumarkkinoille hyvin ostajaksi, mutta huonosti myyjäksi...
Milloinkahan menee ensimmäinen sairaankuljetussopimusten nippu EU-tuomioistuinten kierrokselle, ainakin siellä on jo harrastettu ja lisää on kaavailtu juuri tuota omaa palveluiden tuotantoa ilman kilpailua perustamalla kuntayhtymiä.

Rescue.fi - Forum
https://rescue.fi/forum/viewtopic.php?showtopic=9896