Tervetuloa sivustolle Rescue.fi 26.05.2022 kello 17:23

Rescue.fi

Pelastuslain uudistus tekeillä


Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Pelastuslain muutosesitykset sisältävät runsaasti niin sopimuspalokuntia kuin muutakin väkeä koskevia tarkennusesityksiä. Esimerkiksi avotulen teko taajamissa kiellettäisiin kokonaan, näin mm.kertakäyttögrillien aikakausi loppuisi. Myös tulen teko ruohikko/metsäpalovaroitusten aikana kiellettäisiin kokonaan. Ai juu ,tätäkin aihetta on täällä jo sivuttu,ovat ilmeisesti ottaneet lausunnon täältäkin jo viime vuonna: http://www.rescue.fi/forum/viewtopic.php?forum=8&showtopic=9895 Tarkennuksia käsitteisiin palokunta/pelastustoimi/viranomaistoiminta jne,on myös vaadittu lähetemateriaalissa. Lainasin tähän muistiosta suoraan sopimuspalokuntia koskevan kappaleen,muitakin niitä käsiteltäviä aiheita tuolta löytyy sekä muutamia muita mielenkiintoisia kohtia alaan liittyen. Ainoa pikku puute siellä on, aluelaitosjärjestelmää ei ole missään esitetty lakkautettavaksi, ei vaikka kuinka hain joka kappaleen ja pienellä kirjoitetun... Lainaus tekstistä: Sopimuspalokunnat
Sopimuspalokuntien henkilöstön oikeudellista asemaa sosiaalietuuksien osalta ei ole käsitelty pelastuslaissa lukuun ottamatta tapaturmavakuutusta. Pelastuslakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan ”alueen pelastustoimi huolehtii sopimuspalokuntien työterveyshuollon järjestämisestä (pelastustoiminnan osalta) siten kuin asiasta tarkemmin sovitaan alueen pelastustoimen ja sopimuspalokunnan kesken”. Lain perusteluihin lisätään maininta, että operatiivisessa toiminnassa (pelastustoiminta) sovelletaan työsuojelua koskevia säännöksiä. Lisäksi sopimuspalokuntia koskevaan säännökseen ehdotetaan lisättäväksi vailla työsuhdetta olevan sopimuspalokuntalaisen työtapaturman korvaamista valtion varoista koskeva säännös tai viittaus erillään olevaan pykälään. Tällä tavoin sopimuspalokuntalaisten sosiaaliset etuudet saataisiin koottua yhteen. Työryhmä ehdottaa, että termien palokunta ja pelastuslaitos käyttö pelastuslaissa tarkistetaan kauttaaltaan samoin pelastusviranomais-termin käyttö. Työryhmän mielestä vapaaehtoisten palokuntien ohella meripelastusyhdistyksillä tulisi olla mahdollisuus toimia sopimuksen perusteella sopimuspalokuntina.
Linkki valmistelumuistioon: www.pelastustoimi.fi
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Tuossa kun päivän keikkasaldoja taas katseli, niin tuli mieleen miten saataisiin tuota maastopalojen piikkiä pienemmäksi. Ja hullu ajatus pälkähti päähän; Lintunuhaan saatiin sorvattua pikavauhtia toistaiseksi pysyvä asetus,jossa siipikarja on kolme kuukautta nyt keväällä sisätiloissa. Terveydenhoitoala uhkaili lähtevänsä ovet paukkuen muille maille, ja taas sorvattiin pikavauhtia poikkeuslaki. Siispä miksi ei sorvattaisi pelastuslakivalmisteluun pikku yksityiskohta; Avotulen teko kiellettäisiin KOKONAAN kaikissa olosuhteissa1.4-30.9 välisenä aikana koko maassa kaikkialle maastoon ja taajamiin. Kulotuksiin saisi hakea poikkeuslupaa, ne pitäisi suorittaa valvotusti ja enintään 5ha kerrallaan, ja aina aloittaa vasta klo 18 jälkeen illalla. Sallittua olisi vain tulen teko sille varatulle paikalle, toisin sanoen pieneen pihagrilliin tai vastaavaan. Lain tulkinta olisi helppo;kaikki näkyvät nuotiot,risukasat yms jotka ovat tulilla maastoissa ja peltojen reunoilla olisivat luvattomia ja kuittia perään. Sanktiot pitää mitoittaa myös oikein, nyt pellon polttaja saa vain nuhteita,jos tuttu kyläpoliisi sattuu kohteeseen. Aiheutetun vaaran mukaan rapsahtaa rikesakkoja, pienin olisi 200,00 siitä sitten 500,00 ja 750,00. Tuon lisäksi tietysti sitten maksuun kaikki taimikot,yms, hiiltyneet rakenteet. Laista tiedotetaan reilusti ja näkyvästi,jotta jokainen tietää missä mennään, jos tulen tekoon ryhtyy. Kun nyt puuhataan mitä ihmeellisimpiä rajoituksia niin ympäristö-, kuin turvallisuussyistä tämä ei olisi yhtään sen ihmeellisempi asetus kuin muutkaan. Tietysti lain valmistelijat saattaisivat jopa joutua ihan uusiin valmistelutöihin, ja se on tietysti virkamiehille äärettömän rasittavaa, ja siksi tämä ei luultavasti kiinnosta.Sitä paitsi eiväthän ministeriön virkamiehet juokse metsäkeikoilla,niin että ei heidän tarvitse juurikaan olla kiinnostuneita siitä onko laaditulla lailla tai asetuksella käytännön merkitystä vai ei... Saa vapaasti lainata, annan tarvittaessa lausunnon myös toisella kotimaisella.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

kuli

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 07/31/05
Posts: 232
Quote by: Darth+Vader

Tuossa kun päivän keikkasaldoja taas katseli, niin tuli mieleen miten saataisiin tuota maastopalojen piikkiä pienemmäksi. Ja hullu ajatus pälkähti päähän; Lintunuhaan saatiin sorvattua pikavauhtia toistaiseksi pysyvä asetus,jossa siipikarja on kolme kuukautta nyt keväällä sisätiloissa. Terveydenhoitoala uhkaili lähtevänsä ovet paukkuen muille maille, ja taas sorvattiin pikavauhtia poikkeuslaki. Siispä miksi ei sorvattaisi pelastuslakivalmisteluun pikku yksityiskohta; Avotulen teko kiellettäisiin KOKONAAN kaikissa olosuhteissa1.4-30.9 välisenä aikana koko maassa kaikkialle maastoon ja taajamiin.

Kenties tämä ajatus kannattaisi lausua ääneen myös täällä.
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Siellä lepää... Toivottavasti ei sensuuri iske. Edit: Ei iskenyt... http://www.otakantaa.fi/forum.cfm?group=376&sort=Julkaisu&id=&ref=Kaikki%20keskustelut&showall=true
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Korson Jeesus

Forum User
Moderator
Registered: 04/26/04
Posts: 1852
Quote by: Darth+Vader

Siellä lepää... Toivottavasti ei sensuuri iske. Edit: Ei iskenyt...

Tuolta joku sen sakkoideankin keksi.
Palomiesten asenne johtohenkilöstöä kohtaan on usein halveksiva ja johdosta pyritään pysymään erossa. - Teija Mankkinen
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Otan vastaan työtarjouksia valtionhallinnosta,vaikka lausuntoni lopussa olikin,että saa lainata vapaasti, en ajatellut että se toimii näin äkkiä ... Jokin valmistelevan virkamiehen pikkuposti menee myös,kunhan on pitkät palkalliset lomat, ja runsaasti virkamatkoja Välimeren rannalle.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

kippari

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 09/26/05
Posts: 172
MIKÄÄN EI MUUTU, TAKAAN SEN... Sopimuspalokunnat vetoavat hallituspuolueisiin, että tuleva esitys uudeksi pelastuslaiksi palautettaisiin valmisteluun. Suomen Sopimuspalokuntien liiton mielestä valtion tulisi korvata työnantajille vapaaehtoispalokuntalaisten hälytystehtävistä aiheutuvat kustannukset. Liiton mukaan asiaa ei selvitetty sen esityksistä huolimatta pelastuslakia valmisteltaessa. Monet työnantajat eivät päästä sopimuspalomiehiä hälytystehtäviin kesken työajan. Sopimuspalokuntien mukaan tämä uhkaa vaarantaa vapaaehtoisten palokuntien hälytyslähdöt päiväaikaan varsinkin harvaan asutuilla alueilla. - Kyllä tästä voi seurata suuria ongelmia, jos tämä edelleenkin vaikeutuu. Pahimmillaan tilanne voi kärjistyä niin, että palokunta ei lähde hälytystehtävään, koska sen väki on töissä kiinni, sanoo Suomen Sopimuspalokuntien liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala. Partanen: "Mahdoton ajatus" Sopimuspalokuntien mielestä uutta pelastuslakia valmisteltaessa olisi pitänyt selvittää, voisiko valtio korvata hälytystehtävistä aiheutuvia kuluja työnantajille. Pelastusylijohtaja Pentti Partanen tyrmää ajatuksen. - Sehän on täysin mahdoton ajatus, koska valtio ei ylläpidä pelastustointa. Pelastustoimen ylläpito on puhtaasti kunnallinen toiminto. Partanen myöntää, että kiristynyt työelämä uhkaa vapaaehtoispalokuntien päivähälytyksiä. Hänen mukaansa ratkaisuja pitää pohtia paikallistasolla. - Ääritapauksena on se, että pelastuslaitoksen täytyy päiväaikaista palvelua varten palkata omaa päätoimista henkilöstöä. En ole kuullut, että vielä näin jyrkkiin tilanteisiin olisi jouduttu. Vapaaehtoiset palomiehet ärsyyntyivät pelastusylijohtajaan Suomen Sopimuspalokuntien liitossa ollaan tyytymättömiä siihen, ettei sen ehdotusta selvitetty esimerkiksi työryhmän voimin. Liitto vetoaa sisäisen turvallisuuden ohjelmaan, jonka mukaan pelastuslakia uudistettaessa on selvitettävä "mahdollisuudet parantaa palokuntalaisten hälytystehtävien ja työn yhteensovittamista". Sopimuspalomiesten mukaan pelastuslakia on valmisteltu huonosti. Kritiikki kohdistuu pelastusylijohtaja Pentti Partaseen. - Kyllä me kovasti ihmettelemme, että virkamies voi toimia sillä tavalla, ettei asiaa selvitetä eikä asiaa laissa huomioida, toteaa Suomen Sopimuspalokuntien liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala. Viikonloppuna Suomen Sopimuspalokuntien Liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Antti Rantakangas (kesk.). Uusi pelastuslaki tulee eduskunnan käsittelyyn vielä kuluvalla vaalikaudella.
Rapulan parantaminen ryypyllä on lähes yhtä tarkkaa puuhaa kuin ripulin parantamien pieremällä!
 Quote

Status: offline

kippari

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 09/26/05
Posts: 172
Pohjois-Suomen sopimuspalokunnat toimivat ammattimaisemmin kuin Etelä-Suomessa. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella VPK:laiset ovat mukana myös työterveyshuollossa ja palkat työkeikoilta maksetaan suoraan työntekijöille. Etelässä monissa sopimuspalokunnissa korvaus menee VPK:n tilille. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella sopimuspalokuntien palomiehistä pääosa on tehnyt sivutoimisen työsopimuksen pelastuslaitoksen kanssa. Alueen sopimuspalokunnissa on mukana 470 vapaaehtoista työntekijää. Heistä noin 170 on perinteisiä VPK:laisia ja noin 300 on tehnyt sivutoimisen työsopimuksen. Kaikki vapaaehtoiset ovat mukana työterveyshuollossa ja palkat työkeikoilta maksetaan suoraan tilille kun etelässä monissa sopimuspalokunnissa korvaus menee VPK:n tilille. Vapaapalokunnilla on kova vastuu Taivalkoskella pelastustyöt ovat pääosin vapaaehtoisten harteilla. Pelastuslaitoksen palkkalistoilla on vain kaksi päätoimista työntekijää ja vapaaehtoisia kunnasta löytyy kaikkiaan kolmisenkymmentä. Taivalkosken apulaispalopäällikkö Matti Jurmun mukaan järjestelmä on toiminut hyvin ja työt on hoidettu. Jurmu arvioi, että etelässä ja pohjoisessa järjestelmä on hieman erilainen ja pohjoisessa VPK:n harteilla on myös kovempi vastuu. -Tämmöinen tuntuma mulla on, että meillä täällä pohjoisessa asiat olisi hoidettu vähän paremmin. Toki se johtuu myös siitä, että meillä täällä VPK:t on niin sanottuja ykköspalokuntia. Etelässä ne voivat olla toisen asteen palokuntia. Niitä ei joka tehtävään aina kaikkia hälytetä. Sieltä näitä eroja saattaa sitten tulla, mietiskelee Matti Jurmu. Esitys uudeksi pelastuslaiksi on menossa presidentin esittelyyn. Sopimuspalokuntien liitto olisi toivonut, että lakiin olisi lisätty uusia pykäliä sopimuspalokuntien toimintaedellytysten turvaamisesta. Taivalkosken apulaispalopäällikkö Matti Jurmu arvioi, että näillä näkymin uusi pelastuslaki ei juurikaan tuo muutoksia nykyiseen toimintaan. YLE Oulu
Rapulan parantaminen ryypyllä on lähes yhtä tarkkaa puuhaa kuin ripulin parantamien pieremällä!
 Quote

Status: offline

kippari

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 09/26/05
Posts: 172
Holmlund puhuu... Sisäministeri Anne Holmlundin(kok) mukaan vuonna 2004 toteutettu pelastustoimen organisaatiomuutos, jonka seurauksena maa jaettiin 22 pelastustoimen alueeseen, oli onnistunut ratkaisu. Pelastustoimen palvelutaso on osin jopa parantunut. Lisäksi aluejärjestelmään siirtyminen on lisännyt pelastuslaitosten keskinäistä yhteistyötä ja oppimista. -Pelastuslaitokset ovat perustaneet erityisen kumppanuushankkeen edistämään keskinäistä yhteistyötä. Hankkeen verkostoissa tapahtuva vertaisoppiminen johtaa kehittyneisiin ja innovatiivisiin ratkaisuihin kohtuullisin taloudellisin kustannuksin. Verkostoja kutsutaan palvelualueiksi, kertoi ministeri Holmlund Hämeenlinnan palkatun palokunnan 100-vuotisjuhlassa tänään perjantaina. Palvelualueita on neljä: ensihoito, pelastustoiminta, tukipalvelut ja turvallisuus. Palvelualueiden toiminta on käynnistynyt erinomaisesti ja niiden kautta pelastustoimen kehittäminen sisäministeriön, Suomen Kuntaliiton ja pelastuslaitosten yhteistyönä tapahtuu entistä tavoitteellisemmin ja järjestelmällisemmin. Pelastustoimen kokonaisjärjestelmä on muuttunut lyhyessä ajassa merkittävästi. Holmlundin mukaan nyt on aika kehittää pelastustoimen toimintatapoja edelleen siten, että tehtävät hoidetaan työntekijöitä vähemmän kuormittavalla ja nykyistä turvallisimmilla menetelmillä. Tämä edellyttää uusia ideoita ja niiden rohkeaa soveltamista käytäntöön. -Ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilöstö on tärkein tekijä pelastustoimen toimintakyvyn ylläpitämisessä. Henkilöstön jaksamisesta ja työhyvinvoinnista on huolehdittava. Selvitysmies Pekka Myllyniemen ja ministeriön asettaman toimintakykyhankkeen ehdotukset ovat hyvä pohja konkreettisille jatkotoimille, painotti ministeri Holmlund. Holmlundin mukaan pelastustoimen kehittämisessä on hyödynnettävä myös vapaaehtoiset ja sivutoimiset voimavarat jokaisella pelastustoimen alueella. Pelastustoimen ja palomiesten kyselytutkimuksissa saama kansalaisten vahva tuki ja arvostus antavat hyvän pohjan tulevaisuudelle.
Rapulan parantaminen ryypyllä on lähes yhtä tarkkaa puuhaa kuin ripulin parantamien pieremällä!
 Quote

Status: offline

kippari

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 09/26/05
Posts: 172
Sisäministeri Anne Holmlundin(kok) mukaan pelastuslaitosten roolia turvallisuuden edistäjinä voitaisiin kasvattaa huomattavasti nykyisestä konkreettisesti avaamalla paloasemat kansalaisille neuvontaa ja opastusta varten sekä lisäämällä oma-aloitteista yhteistyötä koulujen, yritysten ja yhteisöjen – kuten vaikkapa taloyhtiöiden – kanssa. Viime vuoden alussa julkaistiin selvitysmiehen raportti palomiesten vaihtoehtoisista urapoluista. Tavoitteena oli samaan aikaan tulevaisuuteen katsoen ja palomiesten ammattitaitoa ja arvostettua työtä kunnioittaen selvittää, miten vastata toisaalta palomiesten eläkeiän nousun haasteeseen ja toisaalta koko pelastustoimen valtakunnallisen kehittämisen vaatimuksiin. -Selvityksessä esitettiin tuolloin ajatus pelastuslaitoksista turvallisuusalan palvelukeskuksina tai tavarataloina. Lähitulevaisuuden visiona ajatus on mielestäni onnistunut. Mikään muu organisaatio ei pysty yhtä asiantuntevasti tuomaan oman lähiyhteisönsä ihmisille ja toimijoille sitä onnettomuuksien torjunnan sekä onnettomuusriskien kartoittamisen asiantuntemusta kuin pelastuslaitos, Holmlund painotti puhuessaan tänään tiistaina 15.2. Turvallinen Suomi -seminaarissa Helsingissä. Palomiehet ovat vuodesta toiseen suomalaisten arvostetuimpien ammattien kärkisijoilla. Tätä arvostusta ja luottamusta on Holmlundin mukaan mahdollista käyttää kansalaisten turvallisuustietoisuuden edistämiseksi ja samalla koko yhteiskunnan eduksi.
Rapulan parantaminen ryypyllä on lähes yhtä tarkkaa puuhaa kuin ripulin parantamien pieremällä!
 Quote

Status: offline

209

Forum User
Ministeri
Registered: 02/20/04
Posts: 1284
Mutta mitäs jos palomiehet ei halua? Vepareilla ehkä osin virtaa riittääkin, mutta ammattibrankkarit on testattu, tutkittu ja valikoitu pelastustehtäviä varten. Osalla heistä asenne ja motivaatio voi riittääkin jatkuvaan päiväkotien vierailurumbaan, tai kansalaisten kysymyksiin vastailuun. Monella kuitenkaan ei...
Toimii kaljana, autona ja linnana - WARTBURG. Ajat mukavammin - elät leveämmin!
 Quote

Status: offline

Tiikeri Puinen

Forum User
Dirika
Registered: 05/14/05
Posts: 632
Location:Qsimaa
Quote by: 209

Mutta mitäs jos palomiehet ei halua? Vepareilla ehkä osin virtaa riittääkin, mutta ammattibrankkarit on testattu, tutkittu ja valikoitu pelastustehtäviä varten. Osalla heistä asenne ja motivaatio voi riittääkin jatkuvaan päiväkotien vierailurumbaan, tai kansalaisten kysymyksiin vastailuun. Monella kuitenkaan ei...

Sama tuli mullakin ekana mieleen juttua lukiessa, että pitää sielä tuubin toteuttavassa päässä perustua vapaaehtoisuuteen ja omaan haluun/kiinnostukseen. Ajatushan on varsin OK. Varsinkin lapset ja nuoret kuuntelevat paremmin brankkarin kuin opettajan tarinointia.
"Mutta mitä tekee Volvo-hanskat kirjahyllyssä...?"
 Quote

Status: offline

Korson Jeesus

Forum User
Moderator
Registered: 04/26/04
Posts: 1852
Quote by: kippari

Sisäministeri Anne Holmlundin(kok) mukaan pelastuslaitosten roolia turvallisuuden edistäjinä voitaisiin kasvattaa huomattavasti nykyisestä konkreettisesti avaamalla paloasemat kansalaisille neuvontaa ja opastusta varten sekä lisäämällä oma-aloitteista yhteistyötä koulujen, yritysten ja yhteisöjen – kuten vaikkapa taloyhtiöiden – kanssa.

Ja rahat hommaan löytyvät mistä? Ai niin joo, sitten kun ne vanhat brankkarit ei enää aja keikkaa, niin niiden tilalle ei tarvitse palkata uusia. Keikat varmaan loppuvat kuin seinään, kunhan turvallisuuden edistäminen alkaa. Valitettavasti Anne on järjestänyt tämän homman poliisin puolella juuri toisin päin. Vedetään resurssit niin tiukalle, että juuri ja juuri selvitään päivittäisistä tehtävistä, eikä aikaa tai resursseja ennaltaehkäisyyn juuri jää. Perkele, mutta siinä sisäisen turvallisuuden ohjelmassahan kerrotaan, kuinka Suomi on Euroopan turvallisin maa vuonna 2015. Jotenkin vaan tuntuu, että lähimpänä konkretiaksi muuttumista nämä ohjelman poikkihallinnolliset toimet ovat olleet perustettaessa erilaisia työryhmiä leikkaa... eikun parantamaan viranomaisten palvelua. Valitettavasti kentälle asti nämä toimet näkyvät lähinnä silloin, kun väkeä vähenee, toimipisteitä lakkautetaan tai pidetään juhlapuheita.
Palomiesten asenne johtohenkilöstöä kohtaan on usein halveksiva ja johdosta pyritään pysymään erossa. - Teija Mankkinen
 Quote

All times are UTC. The time is now 05:23 PM.

  • Normal Topic
  • Sticky Topic
  • Locked Topic
  • New Post
  • Sticky Topic W/ New Post
  • Locked Topic W/ New Post
  •  View Anonymous Posts
  •  Anonymous users can post
  •  Full HTML Allowed
  •  Censored Content