Tervetuloa sivustolle Rescue.fi 28.03.2024 kello 10:42

Rescue.fi

Kuka kipuaa torniin: kenestä SPEK:lle johtaja?

Page navigation


Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Alamme järjestöpuolen ykköspaikan eli SPEK:n uuden toimitusjohtajan hakeminen on edennyt loppusuoralle puolenkymmenen hakijan voimin. Hakijoita oli kuuleman mukaan kolmisenkymmentä, joista kymmenkunta pääsi jatkoon ja heistä soveltuvuustesteihin puolenkymmentä. Loppusuoralla on pari tuttua nimeä ja muutama tuntematon suuruus. Vastakkain on hyvinkin erilaista kokemusta, näkemystä, koulutusta ja taustaa, sankaritekoja ja saavutuksia. Ammattikoulun palossa ei tiettävästi ole kunnostautunut yksikään hakija.

Lienee meidänkin syytä ruotia asiaa hieman.

Pelastusalalla rivit ovat kaikilla tasoilla varsin hajanaiset ja keskinäinen kyräily hyvinkin voimakasta. Jos olet paikallispoliitikon tai sopivan päällikön kaveri, homma toimii ja raha virtaa kuin kepussa konsanaan vai miten se nyt meni. Hankkeen laadulla tai järjellisyydellä ei ole merkitystä, vain esittäjän suhteilla ja puoluekirjalla: "poliitikotkin ihmettelee kun ei muut palokunnat ymmärrä kun me meidän kaverille vähän hoidettiin...".

Jokainen etupiiri ajaa vain omaa asiaansa eikä koko pelastusalan asiaa. Tärkeintä on ilmeisesti yritystyyppisesti tavoitella mahdollisimman suurta etua sillä erotuksella, ettei riskiä tarvitse kantaa, vaan sen voi kipata "julkiseen kassaan" ja hyödyn vaikka palkkana omaan taskuun. Mottona voisi myös olla, jos ei tee, ei mokaa ja jos ei mokaa ei tarvitse myöntää ja korjata mokaa.

Millaista johtajuutta SPEK sitten tarvitsee. Mielestäni SPEK tarvitsee, johtajan joka kykenee yhdistämään pelastusalan hajanaiset rivit, saattamaan talouden kuntoon sekä lopettamaan epämääräiset projektit ja luomaan uuden ja innovatiivisen SPEK:n, jossa koko organisaatio paneutuu ruohonjuuritasolta alkaen toiminnan kehittämiseen kaikilla tasoilla, ei yksin järjestöpuolella, vaan koko pelastusalan kokoavana voimana: talonrakentaminenkin aloitetaan sokkelista, ei vesikatosta.

SPEK:n kalifin paikkaa pelastusalan valtapiiristä hakeneiden meriitit ovat varsin erilaiset. Toisella on takana pitkä järjestöura, vakuuttavat näytöt hallinto- ja talousjohtamisesta, erinomaiset sosiaaliset taidot ja ennenkaikkea kyky keskustella kaikkien alan toimijoiden kanssa.

Toisen pelastusalalta hakeneen erottaa edellistä sama kuin amattilaisen harrastelijasta eli 15 paalia heinää. Hakijoita ei voi edes relevantisti verrata keskenään, jos laitetaan näytöt viivalle toiminnan kehittämisen, innovoinnin tai sen kuuluisan yhteistyökyvyn suhteen, talousosaamisesta puhumattakaan.

Yleisesti ottaen näytöksi ei riitä 2000-luvulla mitali rinnassa tai pari pellinpalaa olkapäällä ja muutama excel-taulukko. Positiivista tulosta viivan alle, itsensä likoonlaittamista ja koko organisaation pysyvää suunnan muutosta ja lähes varauksetonta arvostusta oman nykyisen henkilökunnan keskuudessa, sellaisia näyttöjä nyt kaivataan. Ei korulauseita kokouksessa, niitä voi nykyään generoida koneellisestikin.

On tietysti luonnollista, että moni lobbaa omaa miestään alan näkyvimmälle järjestöpaikalle, mutta ja onkin iso MUTTA: eikö nyt edes joskus voisi katsoa alan parasta ja etsiä pätevimmän hakijan, oli se sitten kuka hyvänsä, eikä ehdoin tahdoin puskea kaveria hommaan vain periaatteen vuoksi?

Entäs Musta Hevonen? Alan ulkopuolisella toimijalla olisi positiivinen vaikutus, mutta mitkä ovat onnistumisen mahdollisuudet nurkkakuntaisessa verkostossa ja saako hän riittävästi tukijoita voidakseen onnistua tehtävässään.

Suhdetoiminnan merkityksen malliesimerkistä käy uutinen toissapäiväisessä Padasjoen Sanomissa, kuka muu pelastusalalla voi sanoa vastaavaa, kuin Tarvainen?

[media:20080531005722377 Padasjoen Sanomat 29.5.2008]

Kuka muu (kuin SPEK) on saanut rahaa projekteihinsa niin paljon kuin vain kehtaa pyytää?
Onko vastaavalla tavalla edistetty koko alan yleistä tilannetta?

Entäs johtajakandidaatit:
Miten te aiotte edistää pelastusalan yhteistä etua?
Miten sidotte lupaukset tekoihinne?
Tarvitaanko tulospalkkausmittareita, jotka lasketaan alan toimijoiden, ei yksin SPEK.n torniorganisaation kasvusta, kustannustehokkuudesta, kannattavuudesta, kaluston iästä, motivaatiosta, jne?
Tonnilla kuussa kunnes suunta muuttuu?
Miten kannatte vastuun epäonnistuessanne? Lähdettekö takaisin *censored*un vuoden päästä?
Miten aiot lakkauttaa hyväveliverkoston ja perustaa hyvän palokuntalaisverkoston?
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Kanava on auki kaikille hakijoille;noihin edellä kysyttyihin kysymyksiin saa vastata tällä foorumilla, vaikka tuskin sitä kukaan tekee, eihän näitä sivuja edes kukaan lue...

Olemme täällä jo aiemmin todenneet Äiti Venäjän nimellä kulkevan Pasilan tornitalon olevan hämmentävä sekoitus
erilaisia projekteja ja työryhmiä,joihin upotetaan rahaa tuon Padasjoki-esimerkin mukaisesti tolkuttomasti.

Nyt olisi mahdollisuus pestä omat kasvot ja tornitalon ikkunat ja valita sinne hakijoissa mukana olevista todellinen alan osaaja,jolla on haluja tehdä uutta alan hyväksi.
Hyvä veli - ja kaverille kanssa eivät riitä pääsyvaatimuksiksi kentän väelle, vaikka joku hakijan hyvä tuttu pelastusjohtaja voikin olla toista mieltä¨.
Aivan lähiaikona meneillään olleet pelastustoimen hakuprosessit,jotka osittain sivuavat tätäkin valintaa, ovat osittaneet että valinnoista voi tulla hyvinkin hankalia,kun päättäjät eivät ole saamassa haluamaansa lopputulosta nimetyksi. Sehän on hirmuinen riski jos valituksi tulee joku, joka oikeasti osaa asiat paremmin kuin itse...

SPEKin tulisi muistaa että se on nimensä mukaisesti Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö eikä ministeriön virkamiesten ja pääkaupunkiseuden palopäällystön kahvikerho ja lausuntoautomaatti.

Innovatiivisuus ja uudistuminen ovat olleet todellisia peikkoja SPEKille jo pitkään, ja valinnalla on suuri merkitys koko tornin ja sen henkilökunnan uskottavuudelle.

Valinnan lopputuloksesta riippuu tuleeko toiminnanjohtajan ensimmäisenä päivänä tornitalon ovelle tervetuliaslahjaksi 15 heinäpaalia vai kori viskiä...

Seuraamme tilannetta.


Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Nallekarhu

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 05/31/08
Posts: 3
Location:Lapland
Ja uusi kirjoittaja täällä hei.
Tämä nyt lienee vähän OT, mutta pikku aasinsilta sallittaneen?
Ainakin täällä meidän alueella on tämän SPEKun kanssa käynyt siten, että heidän kurssihinnat ovat nousseet alueellisten pelastuslaitosten mielestä liian korkeiksi. Välitilinpäätöksessä, eli pelan virkamiesten loistavana ratkaisuna todetaan, että pela järjestää kyseiset kurssit ITSE ja omalla henkilökunnallaan. Siispä ammattipelastaja kouluttaa harrastelijalle esim ensivastetoimintaa ja pela säästää niin että heikottaa. Kuulostaa asialliselta, mutta panee ihmettelemään siinä vaiheessa, kun pela toteaa, että kurssi perutaan johonkin kummaan syyhyn vedoten ja näin jäi taas muutama sankari kouluttamatta.

Summa summarum: SPEK:n kurssi=liian kallis, kurssi omana toimintana=siedettävän hintainen, perutaan=ilmainen
Minkä itse valitsisit pelkästään rahaa ajattelevana virkamiehenä?

Ja siis aiheeseen liittyen juuri kuten edelliset konkarit ovat todenneet, alan yhtenäistämisen pitäisi olla paljon tärkeämpi temppu, kuin mitalien ja nimikkeiden kerääminen. Sitä on täällä meidän suunnallakin valitettavasti havaittu...
Leikkaa valon auringon, varjot hirsipuiden... (Ajattara - Murhamiesi)
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Tervetuloa vaan,

Lienee kurssinhintojen nousussa huomioitu yleisen kustannustason muuttuminen hieman toisella tavalla kuin vapaaehtoisten palokuntien korvauksissa/avustuksissa/etc.

Esimerkkinä mainittakoon polttoaineet ja energia ylipäätään. Olemmeko huonoja neuvottelijoita, vai miksi emme saaneet "kavereiden" johdolla läpi parempia indeksejä. Alla esimerkkinä lämmitysöljy.

Neste Tempera -3ºC

11.01.2005 0,4335 EUR
01.09.2005 0,6446 EUR
04.04.2006 0,6462 EUR
20.12.2006 0,5747 EUR
12.11.2007 0,7340 EUR
26.03.2008 0,8031 EUR
ja nyt
Päivän hinta: 0,9800 €/l

Rakennuskustannuksistahan Tarvainen antoi jo lausunnon.
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
...että pela järjestää kyseiset kurssit ITSE ja omalla henkilökunnallaan. Siispä ammattipelastaja kouluttaa harrastelijalle esim ensivastetoimintaa ja pela säästää niin että heikottaa. Kuulostaa asialliselta, mutta panee ihmettelemään siinä vaiheessa, kun pela toteaa, että kurssi perutaan johonkin kummaan syyhyn vedoten ja näin jäi taas muutama sankari kouluttamatta...


Niinpä niin...

Ja toisaalta sivutoimiluvat rajoittavat kaikkia pelastustoimessa työskenteleviä harjoittamaan kilpailevaa toimintaa laitoksen kanssa,niinhän se oli?...

Kun siis pelastuslaitoksen henkilökuntaan kuuluva toimii kouluttajana SPEKin kurssilla, se on laitokselle ostopalveluna kallista, kun ammattilainen saa siitä kohtuullisen korvauksen kouluttajan palkkioina ja matkakuluina,mutta kun sama mies komennetaan työvuorossa pitämään harjoitus/kurssi-ilta vpklaisille se on normaalia palkkatyötä eikä kuluja ole yhtään ylimääräistä...?

Tämä on juuri sellainen SPEKin hyvä veli yhtälö, jolla on koetettu saada kouluttajia taloon,kun niitä ei muuten löydy.Nyt vain nuo sivutoimiluvat saattavat tehdä pikku yllätyksen, ja SPEK on joutunut ehkä hakemaan kouluttajia muualta kun laitos ei heitä enää anna "ulos" kouluttamaan.

Tulevan SPEKin johtajan yksi tärkein tehtävä on saada tässäkin asiassa kentän väen silmissä uskottavuus takaisin. Se ei synny mitalien jakotilaisuuksissa eikä vapaaehtoiskenttää ja sen tekemisiä väheksymällä.

Ja kun tiedossa on, että osalla toimitusjohtajan paikan hakijoista vpk-toiminta ei ole millään lailla tärkeä tai edes tuttu asia,tiedossa voi olla SPEKin etääntyminen entisestään,jos valinta kohdistuu kumileimasin/mitalien jakajavirkamieheen eikä todelliseen tekijään.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Nallekarhu

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 05/31/08
Posts: 3
Location:Lapland
Quote by: Darth+Vader


Ja toisaalta sivutoimiluvat rajoittavat kaikkia pelastustoimessa työskenteleviä harjoittamaan kilpailevaa toimintaa laitoksen kanssa,niinhän se oli?...

Kun siis pelastuslaitoksen henkilökuntaan kuuluva toimii kouluttajana SPEKin kurssilla, se on laitokselle ostopalveluna kallista, kun ammattilainen saa siitä kohtuullisen korvauksen kouluttajan palkkioina ja matkakuluina,mutta kun sama mies komennetaan työvuorossa pitämään harjoitus/kurssi-ilta vpklaisille se on normaalia palkkatyötä eikä kuluja ole yhtään ylimääräistä...?

Tämä on juuri sellainen SPEKin hyvä veli yhtälö, jolla on koetettu saada kouluttajia taloon,kun niitä ei muuten löydy.Nyt vain nuo sivutoimiluvat saattavat tehdä pikku yllätyksen, ja SPEK on joutunut ehkä hakemaan kouluttajia muualta kun laitos ei heitä enää anna "ulos" kouluttamaan.


Ja tämä on ollut ainakin niille harvoille kouluttajille sangen mukava lisätienesti. Samalla on saatu vapaaehtoisille asiallista ja käytännönläheistä koulutusta. Eli perusajatuksena vallan loistava. Asian osaavat kouluttavat ja heille maksetaan siitä vähintäänkin kohtuullisesti. Muistaisin näiden SPEK:n kouluttajapalkkojen olleen ihan hyvät vaadittavaan työpanokseen nähden. Ja kyllä, olen toiminut ko. tehtävissä parillakin kurssilla.

Quote by: Darth+Vader


Tulevan SPEKin johtajan yksi tärkein tehtävä on saada tässäkin asiassa kentän väen silmissä uskottavuus takaisin. Se ei synny mitalien jakotilaisuuksissa eikä vapaaehtoiskenttää ja sen tekemisiä väheksymällä.

Ja kun tiedossa on, että osalla toimitusjohtajan paikan hakijoista vpk-toiminta ei ole millään lailla tärkeä tai edes tuttu asia,tiedossa voi olla SPEKin etääntyminen entisestään,jos valinta kohdistuu kumileimasin/mitalien jakajavirkamieheen eikä todelliseen tekijään.


Ainakin itselleni tuon SPEK:n tekemä keskusjärjestömäinen "edunvalvonta" on jäänyt hieman etäiseksi. Paha kyllä, mutta nuo mitalit ja erilaiset seminaarit tahtovat noussa turhan usein esille ko lafkasta keskusteltaessa. Konkreettiset toimet esim pelastusalan yhteisten toimintamallien kehittämiseksi ovat olleet tänne ruohonjuuritasolle hyvin heikosti näkyviä. Ja kun nuo koulutukset menevät vielä tuohon suuntaan, niin se vähäkin kosketuspinta katoaa tyystin ja järjestö esiintyy enää juhlapuheiden valmistelijana ja yleisenä selkääntaputtelijana.
Tekijämiestä siis tarvittaisiin.
Leikkaa valon auringon, varjot hirsipuiden... (Ajattara - Murhamiesi)
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Paha kyllä, mutta nuo mitalit ja erilaiset seminaarit tahtovat noussa turhan usein esille ko lafkasta keskusteltaessa. Konkreettiset toimet esim pelastusalan yhteisten toimintamallien kehittämiseksi ovat olleet tänne ruohonjuuritasolle hyvin heikosti näkyviä. Ja kun nuo koulutukset menevät vielä tuohon suuntaan, niin se vähäkin kosketuspinta katoaa tyystin ja järjestö esiintyy enää juhlapuheiden valmistelijana ja yleisenä selkääntaputtelijana.

Tekijämiestä siis tarvittaisiin.


Siinähän se tuli,tuossa viimeisessä lauseessa varsinkin...
Edellisessä elämässäni sain muilta työpaikalla outoja katseita,kun seinällä oli kyltti joissa luki:

Työpaikka tarvitsee yhden häirikön,koska hän vie kehitystä eteenpäin"


Sellainen "häirikkö" pitäisi SPEKin tornitaloon päästää tekemään tulosta, tulijoita ja näyttöä tuloksista hakijoiden joukossa on kyllä,jos vain annettaisiin se mahdollisuus...

Ikävä vain että Äiti Venäjä saattaa taas mennä lobbarien mukana "helppoon vaihtoehtoon"
ja valita virkamiehen,jonka kanssa on helppo elää,kun ei yritä muuttaa mitään...
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Pelottavintahan olisi hyvä työilmapiiri, avoin keskustelukulttuuri, tulosvastuu ja kun tulokset on saavutettu: aidosta työstä palkitseminen. Sehän on kommarien juttuja: Työn Sankarin mitali!
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Nykyiset työkaverini ovat ymmärtäväisiä:

Pehmovirtahepo, norsu,tiikeri, pari possua ja rapu eivät juuri sohvalla valita ,vaikka joskus huono päivä sattuukin.
Vai vieläkö voi hakea tuota tj:n paikkaa, olen todistettavasti häiriköinyt edellisillä työpaikoilla mm tekemällä tuloksellista työtä,jonka esimies torpedoi,koska hän ei "tykännyt" kyseisestä asiakkaasta henkilökohtaisesti:Lupasin etten enää ikinä myy heille mitään, ja tilanne normalisoitui.Minusta tulisi erinomainen SPEKin tj, en halua missään nimessä kehittyä enkä muuttaa mitään...
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Nallekarhu

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 05/31/08
Posts: 3
Location:Lapland

Sellainen "häirikkö" pitäisi SPEKin tornitaloon päästää tekemään tulosta, tulijoita ja näyttöä tuloksista hakijoiden joukossa on kyllä,jos vain annettaisiin se mahdollisuus...

Ikävä vain että Äiti Venäjä saattaa taas mennä lobbarien mukana "helppoon vaihtoehtoon"
ja valita virkamiehen,jonka kanssa on helppo elää,kun ei yritä muuttaa mitään...


Ja jos tällainen muutoksiin kykenevä henkilö saataisiin johtopallille, saattaisi luutuneet toimintatavat ja hyvä veli-verkostot kokea karuja aikoja.
Näistä "häiriköistä" on minullakin hyviä kokemuksia. Hetkellisesti tämä eräänlainen "hössöttäminen" ja kurin pitäminen saattaa ahdistaa, mutta lopputuloksena on kuitenkin näissä minun tapauksissa ollut aina toimiva porukka oikealla kalustolla. Enkä valitettavasti puhu palokuntapiireistä.. Parhaan tuloksen saa nähdäkseni sillä, kun uskaltaa laittaa itsensä sen oman asiansa puolesta likoon. Selkään tulee teräasetta hyvin suurella todennäköisyydellä, mutta ainakin käytännön tekijöiden (kentän) tuki tulee tällaisille toimijoille lähes 100% varmasti. Siis jos se toiminta keskittyy käytännön asioiden parantamiseen, eikä omien olojen pönkittämiseen.
Näissä touhuajissa on vielä sellainenkin puoli, että he osaavat kyllä vaatia oikeanlaista toimintaa myös niiltä, kenen asioita ajavat. Ja tämä se lienee sitten sellainen piirre, joka ei taida ihan kaikkia miellyttää.
Veikkaanpa siis kuten Darth Vaderkin, että tuota keskusjärjestöämme tulee tulevaisuudessa johtamaan sukkelia lausuntoja antava supliikkimies, jonka käytännön taidot ja kokemukset rajoittuvat kahvinkeittoon ja kättelyyn. Ja ei, en tunne yhtään ainutta hakijaa tuohon pestiin. Järjestön olemus ja käsitykseni työhönottoprosessista ajoivat minut tällaiseen päätelmään.
Leikkaa valon auringon, varjot hirsipuiden... (Ajattara - Murhamiesi)
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Quote by: Nallekarhu

Hetkellisesti tämä eräänlainen "hössöttäminen" ja kurin pitäminen saattaa ahdistaa, mutta lopputuloksena on kuitenkin näissä minun tapauksissa ollut aina toimiva porukka oikealla kalustolla.



Haasteensa tilanteeseen tuo vielä se, että vapaaehtoiskenttä on käytännössä ajettu kaikilla tasoilla loppuun. Joka muuta puhuu valehtelee.

Ainiin, unohdin nämä yritysmuotoisesti ja palkatulla henkilöstöllä ja/tai "hyväveli/poliitikko/itse-koulutettu-päällikkö" -vetoisesti toimivat "vapaaehtoiset" palokunnat, joiden suoritteisiin AIDOSTI vapaaehtoisesti toimivia verrataan.
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Tässä punaviiniä ryystäessä tajusin juuri, että Tarvainenhan on tehnyt palveluksen meille kaikille!!!

Hän on puolestamme hakenut ennakkopäätöksen Palosuojelurahastosta, että kaikkien hankkeiden kustannukset korvataan täysimääräisenä vaikka budjetti ylittyisi kuinka paljon tahansa!


Hei jätkät, nyt on JOULU!

Ens viikolla alan muuramaan peruskiveä, laittakaa Kirkkokadulla vanhaan paperiin nolla perään ja muut tarvittavat paperit voitte pyytää suoraan Teknikontieltä. Kiitos jo etukäteen.
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Korson Jeesus

Forum User
Moderator
Registered: 04/26/04
Posts: 1852
Esitän, että ensin tulee ammattijohtaja, sitten 15 paalia heinää ja sen jälkeen sotatieteen maisteri.
Palomiesten asenne johtohenkilöstöä kohtaan on usein halveksiva ja johdosta pyritään pysymään erossa. - Teija Mankkinen
 Quote

Status: offline

Rautakanki

Forum User
Ministeri
Registered: 10/06/04
Posts: 895
Maanantaina 9.6.2008 valitaan tornitaloon uusi johtaja. Jäljelle on seulotunut 3 ehdokasta 29 hakijasta ja hallitus on valinnan edessä.
Jos joku kuvittelee, että on aivan sama kuka valitaan, erehtyy pahasti. Asiasta perillä olevat tahot tietävät kyllä kuka on hakijoista ylivertainen, mutta tietävätkö hallituksen jäsenet? Vai käykö niin, että väistyvän johtajan sana painaa vaakakupissa?

Jos hallituksen jäsenet ovat aidosti Keskusjärjestön jäsenistön edustajina luotsaamassa SPEKiä avoimeen ja kaikkia jäseniä huomioivaan kulttuuriin, valinnan pitäisi olla helppo. Maanantai-iltana olemme tästä viisaampia.
 Quote

Status: offline

Korson Jeesus

Forum User
Moderator
Registered: 04/26/04
Posts: 1852
Tiedustelutietojen mukaan loppusuoralla ovat Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen, Sisäasiainministeriön pelastusosaston pelastusylitarkastaja Kimmo Kohvakka ja Teollisuuskeskus Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Laine.
Palomiesten asenne johtohenkilöstöä kohtaan on usein halveksiva ja johdosta pyritään pysymään erossa. - Teija Mankkinen
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua.

SPEK:n hallituksen tehtävänä on valita kandidaateista pelastusalan kannalta paras vaihtoehto. Kuumin kysymys kuuluukin, mitkä ovat hallituksen jäsenten kriteerit valinnalle ja kuka edustaa mitäkin ja kenelle.

Hallituksen tulisi muistaa, että SPEK on keskusjärjestö, joka ei sääntöjensä ja periaatteidensa mukaan ole yksittäisen tahon, vaan koko alan edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Tämä on unohtunut kokonaan nykyiseltä toimitusjohtajalta ja tätä kautta hallitukselta. Hallinnosta on tullut itsetarkoitus kaiken muun ohella ja jopa henkilöstökin on toimitusjohtajansa siivellä unohtanut kentän. Malli lienee haettu Neuvostoliitosta.

SPEK:n puolustukseksi on todettava, että sama koskee alueellisia pelastuslaitoksia. Ja vaikka hallintoon panostetaan, se ei tuota tuloksia, jotka hyödyttäisivät alan "kuraporrasta". Tähän tarvitaan suuri muutos, mutta hyväksyykö pelastusalan "eliitti" muutoksen.

Tiedustelutietojen mukaan alan järjestökenttä lobbaa vahvasti Keijosta. Eikä syyttä, toistaiseksi hän on ainoa joukosta, jolla on näyttöjä järjestökentän yhteisen hyvän eteen työskentelemisestä ja alan yhteisöjen taloudellisen tilanteen parantamisesta. Samat lähteet kertovat virkamiesten lobbaavan Kohvakkaa. Miksi, mitkä ovat näytöt ja miten ministeriön virkamies yhdistäisi alaa? Desantin leima on jo etukäteen otsassa ja vaikka Kohvakalla olisi omaa tahtoa, kaikki järjestökentän tiedustelulähteet ovat sitä mieltä, että "ministeriönmiehen" leima olisi liian vahva ja olisiko oma tahto ja mahdollisuudet sittenkään riittävän vahvat vai kaikuisiko SPEK:n käytävillä Ministeriön (sama tavara oli sitten SDP tai KOK) käskyt.

Kolmas ehdokas tulee Eteläranta kympistä. Taustatietojen puuttuessa on hieman vaikea spekuloida, mutta kymppiin, joka on myös edunvalvontalinnake, ei varmaankaan päästä ilman kannuksia.

Mitäs sitten? Hallitus valkkaa kenet heitä huvittaa ja taas mennään...

Varoitettu on, Suomen Sopimuspalokuntien liitto oli ensimmäinen irtiottoyritys ministeriön ja pelastusjohtajien omanedunvalvontalinnakkeesta, mutta startti jäi vajaaksi. Jos SPEK epäonnistuu uuden johtajansa johdolla järjestökentän yhtenäistämisessä, on varsin todennäköistä, että koko kenttä hajoaa ja alkaa etsikkoaika. Silloin ovat vapaata riistaa kaikki ministereistä pelastusjohtajien kautta kunnallisiin virkamiehiin ja kentän tyytymättömyys voi johtaa suuriin hallinnollisiin muutospaineisiin.

Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Onnittelut vastavalitulle johtajalle!

Toivottavasti teot puhuvat nopeasti puolestaan ja joululahjaksi varatut 15 paalia heinää voidaan syöttää varuskunnan hevosille.

Odotamme innolla pelastusalaa yhdistäviä tekoja, emme lisää höpöhöpöpuheita ja toimikuntia.
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Ron

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 09/07/05
Posts: 50
Location:Pirkanmaa..
Quote by: Clint+Eastwood

joululahjaksi varatut 15 paalia heinää voidaan syöttää varuskunnan hevosille.



Heinäpaalien kuljetuksessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana: Aamulehti: Nokian tulipalo katkaisi liikenteen
Sotiminen rauhan puolesta on kuin naiminen siveyden puolesta.. siis t
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Tilanne ei tuon valinnan jälkeen voisi olla enää huonompi, hyvä veli-järjestelmän voima on hämmästyttävä....

Keskusjärjestöstä on tulossa oikeasti suljetumpi kuin Kreml neuvostoaikoina.

Johtoryhmälle rakennettiin kokoustilat Padasjoelle, ja muutenkin valitaan kavereita kavereiden viereen hoitamaan asioita, jottie kukaan ei kysele hankalia, tai anna jotain ikävää kuten oikeita töitä tehtäväksi.

Eiköhän tämä ole sitten tässä...




Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

kuli

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 07/31/05
Posts: 232
Quote by: Darth+Vader[p Johtoryhmälle rakennettiin kokoustilat Padasjoelle, ja muutenkin valitaan kavereita kavereiden viereen hoitamaan asioita, jottie kukaan ei kysele hankalia, tai anna jotain ikävää kuten oikeita töitä tehtäväksi. [/QUOTE]

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö - Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland ry on yhdistys. Yhdistyksissä on aika tavallista, että vaikutusvaltaiseen asemaan päässeet pönkittävät omaa valtaansa valitsemalla ympärilleen omia kavereitaan. Jos yhdistykseen sattuu joku häirikkö, joka oikeasti haluaisi kehittää jotakin uutta, niin aika monessa paikassa saa todeta olevansa ajatustensa kanssa kovin yksin. Parhaimmillaan hallitus kieltäytyy ottamasta kirjallisesti annettua aloitetta käsiteltäväkseen.

Oman ja muutaman kaverin navan palvomisessa on se hyvä puoli, että aikaa myöten nämä häiriköt ymmärtävät asemansa organisaatiossa ja vaihtavat maisemaa. Niin kauan kuin alueelliset toimijat eivät ole hyväksyttäneet pelastusopistolla palokuntakoulutuksen opetussuunnitelmia ja järjestäneet toimivaa koulutusorganisaatiota, ovat palokunnat jossakin määrin riippuvaisia SPEKistä. Jos joku saisi aikaan kilpailevan koulutusjärjestelmän, voitaisiin aloittaa keskustelu otsikolla "mihin tarvitsen SPEKkiä?"
 Quote

Page navigation

All times are UTC. The time is now 10:42 AM.

  • Normal Topic
  • Sticky Topic
  • Locked Topic
  • New Post
  • Sticky Topic W/ New Post
  • Locked Topic W/ New Post
  •  View Anonymous Posts
  •  Anonymous users can post
  •  Full HTML Allowed
  •  Censored Content