Tervetuloa sivustolle Rescue.fi 21.11.2024 kello 09:30

Rescue.fi

Työaikalait ja vapaapalokuntatoiminta, missä kulkee rajat?


Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Kun nyt tuolla muiden otsikoiden alla haetaan SPEKin ja SSPLn toimesta suoraa kilpahuutoa huutaen asetelmia, ja koetetaan saada oma ääni kuuluville siitä miten palokuntatyötä tulisi järjestää, niin pari pikku seikkaa olisi ihan mukava saada selväksi ,ennen kuin aletaan laittaa isompiin sopimuksiin nimiä..

Voisiko joku työaikalakeja ja säädöksiä tunteva kertoa miten yhtälö, jota on ehdotettu tulevaan lainsäädäntöön käytännössä ottaa huomioon vpk-toiminnan työaikasäädökset?

Ensiksi, onko vpklaisella työaikaa...? Jokainen tietää olleensa esimerkiksi myrskykeikoilla pahimillaan päiväkausia pienellä levolla, ja jos se on osunut sopivasti viikonlopulle niin
heti kun palokunta loppuu, niin oma työmaa alkaa..

Näin ollen jos vakinaisia asemia suljettaisiin yöaikaan, ja sopimuspalokunnat jatkaisivat siitä, niin käytännössä vpklainen voisi olla 24/ 7 töissä, ensin omassa työssään, ja sitten palokunnan töissä koko yön, palaten sitten aamuksi taas omaan työhönsä.


Mitä työaikalainsäädäntö sanoo, onko käsitettä vapaapalokuntalaisen työaika olemassa..? Itse en siitä ole koskaan liki kolmen vuosikymmenen aikana kuullut puhuttavan sanaakaan..


Miten sitten varsinaisen työn työnantaja reagoi, jos oman työn pakollinen viikkolepo käytetään kokonaan palokunnan tehtäviin, ja siitä taas suoraan omaan työhön?
Voiko vakinaisen työn antaja silloin esimerkiksi ilmoittaa, että varsinaisen palkkatyön turvallisen ja tarkoituksenmukaisen suorittamisen edellytyksenä on viikkolevon
käyttäminen juuri siihen, eli muu työ on silloin mahdotonta.. Periaatteessa vapaa-ajan käyttöä ei kai hirveästi voi rajoittaa, mutta käytännössä voi olla töitä joissa tuo viikkolepo
tulee varmasti tarpeeseen, eikä muu toiminta silloin ole mahdollista.
Ja onhan olemassa jo työnantajia, jotka ovat kieltäneet tehtäviin lähdön varsinaisesta työstä, ja vähentävät palkkoja, jos vastaavasti tulee palkkatyöhön myöhemmin palokunnan tehtävän takia.

Otan oman itseni esimerkkinä, onneksi nämä ajat ovat takana, mutta toivoisin että joku työsuojeluihminen voisi ottaa tämän hiukan mietintämyssyyn:
Tein siis aikanaan oman päivätyön 5 päivää viikossa/ 40 h työaikaa, + työmatkat 2-2,5 h päivässä, koko normaalin työvuoden ajan. Tuohon päälle tuli palokunnasta verokirjalla maksettuja työtunteja 1180-1280 h/ vuosi, enkä ollut edes lähellä suurimpia palokunnassa tehtyjä tuntimääriä, " pahimmat" tekivätoman työ lisäksi yli 1400 h/ vuosi palokuntaa...

Tätä siis hiukan yli 12 vuotta..
Teinkö kaiken vapaaehtoisesti..? Kyllä, ehdottomasti.. Kun sitten pelastustoimen järjestelmä muuttui, ja palkanmaksu lakkasi, lopetinko palokuntaharrastuksen..? Ei, ei missään tapauksessa.. Toiminta jatkui, muuttuneilla resursseilla ja muuttuneella toimintaympäristöllä, mutta edelleen vapaaehtoiselta pohjalta, vain ja ainostaan sillä.

Mutta kukaan ei koskaan puhunut työajasta , ei missään vaiheessa, ylityöstä, jne, vaan töitä tehtiin aina kun niitä oli tarjolla, ja niitähän riitti... ei se tullut edes mieleen kysellä itsekään, kun tehtäviä oli, ne tehtiin, ja tehdään edelleen, ei niistä alettu kellokorttia leimaamaan.

Mutta jossain kai se raja kulkee, ja toivon totisesti , että se raja löytyy ennen kuin tunnit tulevat kirjaimellisesti täyteen niin omaa työtä kuin vapaaehtoista palokuntaakin...
Auttamisen halu ja toisaalta oma jaksaminen eivät saa olla ristiriidassa, silloin ei enää ole turvallista lähteä yöllä 02.45 neljättä yötä peräkkäin keikalle...

Kyselee huolestuneena Darth, kaikkien pikku palokuntalaisten suojelija

Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

All times are UTC. The time is now 09:30 AM.

  • Normal Topic
  • Sticky Topic
  • Locked Topic
  • New Post
  • Sticky Topic W/ New Post
  • Locked Topic W/ New Post
  •  View Anonymous Posts
  •  Anonymous users can post
  •  Full HTML Allowed
  •  Censored Content