Tervetuloa sivustolle Rescue.fi 16.07.2024 kello 15:33

Rescue.fi

PT:n kuukauden teema - K-U Alepa


Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Alan johtava ammattilehti julkaisi K-U -teemanumeron, joten lienee itsestään selvää, että käsittelemme asiaa.

Pääkirjoituksesta on hyvä aloittaa. Siitä voidaan päätellä toimittajan kuulleen polemiikista, jota sopimuspalokuntien hälyttämättä jättäminen on aiheuttanut alepamme alueella ja siitä, että ajankohtaan (vuoronvaihto) vedoten päällystöpäivystäjä jätti hälytykset tekemättä. Toisaalta viimeisessä lauseessa: "Myös pelastustoiminnan johtaja on tässä asiassa itsekriittinen. Jos tilanne olisi muodostunut nähtyä pahemmaksi, hälytys olisi varmastikin lähtenyt." Sivulta 7 voimme kuitenkin päätellä, että kolareita alkoi napsumaan jo ennen seitsemää ja tilannetta oli päällä 150-200 auton verran jo puolitoista tuntia ennen vuoronvaihtoa. Lehdessä mainitaan pelastustoimintaa johtaneiden päätellen sopimuspalokuntalaisten olleen aamuaikana työmatkalla tai mahdollisesti jopa kolareissa mukana, mutta missähän ne vuoronvaihtoon matkalla olleet amattilaiset olivat.

Pääkirjoituksessa mainitaan alepamme harjoittelu lentoaseman toimintoihin joka edesauttoi tilanteen hoitamista. Nyt toimittiin sopimuspalokuntien osalta tismalleen samalla tavalla kuin edellisessä SAR-harjoituksessa: ei hälytetä, vaikka sopimuspalokunta olisi harjoitusta varten asemalla henkilöstön otettua palkatonta vapaata. Syykin on mainittu vanhassa Pelastustiedossa, hälyttäminen olisi ollut kallista.

Paljastan kuitenkin todellisen syyn: pelastustoiminnan johtaja pelkäsi alepan joutuvan korvaamaan mahdollisesti sopimuspalokuntalaisten hampurilaiskuluja tai peräti vaurioituneita varusteita!

Mennään kuitenkin lehdessä eteenpäin, koska saunajuomaksi varaamani valkoviini uhkaa lämmetä liiaksi.

Sivulla 7 on toinen mielenkiintoinen lausahdus puhuttaessa liukkaista keleistä. "Pitäisikö olla jonkinlainen varoitusjärjestelmä kuten on esimerkiksi myrskyjen varalta, jolloin mm. sopimuspalokunnat varataan valmiuteen".

Tuo valmiusjärjestelmä perustuu puhtaasti intuitioon. Ei järjestelmällisyyteen. Osa alepamme henkilöstöstä osaa soittaa sopimuspalokuntiin kohteliaasti itsensä esitellen, että terve mikä on valmiutenne näin joulun pyhinä ja saaden siihen vastauksen. Toinen taas soittaa "millasia pumppuja?" esittelemättä itseään. Tekisi mieli vastata, että onhan teille kalustolistat toimitettu kerran vuodessa, mutta koska henkilön käsityskyky ei riittänyt edes 3-vaiheiseen 400V jännitteeseen, lienee parempi vain jättää asia sikseen. Mutta ei tässä vielä kaikki, tuolla valmiudella tuotettuja hälytyksiä ei luonnollisesti muisteta korvata edes sopimuksen mukaisella hälytysrahalla, vaan asian selvittely kuuluu "aina sille toisellle, joka ei juuri nyt tänään ole täällä tai älä ainakaan nyt sille soita".

Onneksi meillä kuitenkin on omat tekniset järjestelmämme valmiuden korottamiseen, mutta mitäs niistä. Eiväthän toiset osaa edes sähköpostia lähettää.

Mennään eteenpäin sama syy...

Keski-Uuttamaata yritetään hitsata paremmin yhteen sivulla kahdeksan. Hitsareitahan tuodaan Suomeen Puolaa myöten, joten projekti onkin sitten sen näköinen. Kaikki kun eivät ole luokkahitsareita.

"Pelastuslaitos käyttää 650000 euroa vuodessa sopimuspalokuntiin ja nyt haluamme maksaa saamastamme palvelusta. Toiminnallisuudesta halutaan maksaa, ei toimitiloista." Kappaletta seuraa vakiotarinat erikoistumisesta sekä siitä että: "Vänskän mielestä sopimuspalokunnat voisivat sijoittua vakinaisten palokuntien tiloihin. Operatiivisesti kaikki eivät tarvitse omaa tilaa."

Nyt nyt.

Ilman omaa tilaa palokunta ei kehity, eikä sen toiminnallisuus vahvistu ilman palokunnan järjestötoiminnallisia osia, pelkkä pumppaushälytysosasto ei nyky-yhteiskunnassa kiinnosta ketään. Tässä on pallo myöskin palokunnilla itsellään, mutta edistykselliset palokunnat hakevatkin yhteistyökumppaneita myös muista järjestöistä. Toisaalta maksaja voi taas miettiä jo nyt, minne harkinnanvarainen rahoitus kohdistetaan jos sille ei vuosiin ole tullut tyydyttävää vastinetta, sillä rahoituksellahan kehittämistoimintaa hoidetaan.

Yhteistoiminta vakinaisen tiloissa on jo paloturvallisuussyistäkin mahdottomuus: heinää ei voida varastoida riittävästi paloasemalle.

Palokunta on elämäntapa, jonka alepan johdon luulisi kansainvälisillä matkoillaan havainneen. Huomaa todellakin, miten heikolla pohjalla oman alueen tuntemus on. Rainer Alho mainitsi edellisessä lehdessä, että palokunnissa pitää käydä ja jaksaa kuunnella. Täydentäisin vielä, että sen jälkeen myös ymmärtää kuultua ja toimia sen mukaan.

Vänskä toteaa jutussa, että vanhat sopimukset on irtisanottu ja tavoitteena olevan uusien sopimusten aikaansaamisen kesän aikana. Viereisessä palkissa K-U sopimuspalokuntien neuvottelukunnan PJ antaa lausunnon omasta näkökulmastaan: "Pelkään, että ensi vuosi alkaa meillä sopimuksettomassa tilassa".

Voidaan kysyä, onko alepalla nyt taskussa "ottakaa tai jättäkää" -sopimus tai jotain muuta hitsauslankaa, jolla tilanne kiskotaan kasaan. Pari vuotta on väännetty ja venyttäminen jatkuu sekä ostajan että myyjän puolella. Väännetäänkö jossain tiskinallasopimuksia jo nyt vai kuka kesällä neuvottelee?

Luottamusmiesjohdon näkökulma on sivulla 9. Alepan johtokunnan pj:nä on aloittanut uusi herra, joka kertoo sopimuspalokuntia tarvittavan ja näkee niiden merkityksen tärkeäksi. Voisiko tuon merkityksen osoituksena olla esimerkiksi vierailu neuvottelukunnassa; omasta organisaatiosta saa seuraavan päivän, ajan ja paikan. Muuten toivotamme Juha Nybergin tervetulleeksi ja jäämme odottamaan tekoja.
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Niinpä niin,Keski-Uusimaa P1 on kuin sattumalta maakuntamatkoilla parasta aikaa tätä kirjoitettaessa ja kulkee asemalta asemalle kyselemässä kuulumisia vakinaiselta väeltä.Matkaan kuluu seuraava kuukausi hiukan toista,kun rinki on tehty.
Se mitä tässä on kaiken aikaa yritetty tuoda esille on että ei kukaan kaipaa onnettomuuksia ja muita vahinkoja ,jotta saataisiin toimintaa palokuntiin,mutta kun sen todellisen toiminnan aika olisi oikeasti olemassa,pitäisi silloin olla rohkeutta ottaa käyttööön koko kapasiteetti.
Tuppaa päätöksenteossa unohtumaan,että sopimuspalokuntapuolella on kymmenien eri ammattikuntien ja opintojen suorittajien edustus ja sieltä on käytännössä usein saatavilla vastauksia
moniin kysymyksiin saman tien.

"Pelastuslaitos käyttää 650000 euroa vuodessa sopimuspalokuntiin ja nyt haluamme maksaa saamastamme palvelusta. Toiminnallisuudesta halutaan maksaa, ei toimitiloista." Kappaletta seuraa vakiotarinat "
Ja tuo summahan pitää jakaa palokuntien määrällä eli 29:llä,ja summa ei mene tietenkään tasan palokuntien kesken,miesmääränä varovainen arvio n.400 kpl +- jotain . Suuruusluokka on kuitenkin edelleen kohtuullinen kun muistetaan että,keskimäärin palkkakulujen mukaan laskettuna sama summa vastaa vuosikuluna n. 20-22 vakinaista pelastajaa.
Esimerkkejä isoista tilanteista ja niiden resurssien käytöstä/ käyttämättäjättämisestä on ollut jo niin paljon(Myyrmanni,Sar-harjoitukset,liikennekeikat,myrskyt,uusivuosi jne...)ettei kyse ole sattumasta vaan siitä ajatusmaailman erosta joka keskuskunnan ja koko muun alueen välillä vallitsee.
Kun sitten vielä päätöksiä tehdään ilmoitusluontoisina asioina ja nykyinen tilanne on päästetty syntymään,on varmaa että sinne joukkoon mahdollisesti osuva hyväkin asia hukkuu epäluulojen suohon ja asiat mutkistuvat entisestään.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

lips

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 07/22/04
Posts: 150
Location:VANTAA!
Ehdotan teille nuoret idealistit että tulette Kirkkonummelle jossa asiat on paljon paremmin. Saamme jopa joka viikko paketin sokeria alepalta!
Problem of future, today!
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
"Nuoret idealistit..."Tässähän tuntee itsensä ihan imarrelluksi. : Ja siitä sokerista...
,kun sokeritehtaan palon jälkeen pyysi Espoon laitoksella sokeria kahviin,sai pöytään ruskean 25kg kovettuneen säkin ja veitsen...
Tänään posti toi KU-Pe Alepalta kirjeen johon oikein vastanneet saavat joululahjan,tosin paketin sisältöä ei ole vielä sovittu.
Kun oikein vastanneiden kesken on jaossa sitä sun tätä,ja tullut kysely vain vahvisti kaiken edellä kerrotun 100% oikeaksi,ja tilanne mitä mielenkiintoisin.
Onneksi täällä on ainoa 24h kansainvälinen päivystys
koko alueella,joten sitä ei ainakaan kukaan muu pysty lupaamaan.Me kun sentään kuulumme ulkoministeriön kriisin aikaiseen organisaatioon...
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

watti

Forum User
Dirika
Registered: 09/18/03
Posts: 791
Location:Keski-Uusimaa
hot
Taidat Dath tarkoittaa Miettisen kyselykaavaketta, putosi se tänään myös meidän luukkuun !
Postituslista siellä ainakin on kadoksissa kun laittoivat väärään osoitteeseen, kaikki muu posti savumerkkejä myöten tulee sinne minne pitääkin mutta ei tämä ? Eipä taideta talossa paljoa keskustella asioista vaan jokainen turailee omassa nurkassa omia listojaan, kaikki tuo tieto olisi jo saatavilla ?
Mr. Green
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Ihan hyvin menee,aluksi herra T.M antoi tammikuussa sopimusaikatauluksi huhtikuun lopun ja sitten tuleekin uusi kysely huhtikuussa,jossa on vastausaikaa toukokuun loppuun! Kun kesä on vietetty ,niin ensilumen sataessa ,ja se satoi viime vuonna jouluviikolla,joku muistaa sopimukset ja lähettää pohjan allekirjoitukseen joulumerkin kera niin että sen joutuu vastaanottaja lunastamaan.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Tuorein tieto on, että kaikki asiat on sovittu ja paketoituna ennen juhannusta.

Tällöin VPK:t ovat minuutin lähtövalmiudessa 1500 eurolla vuodessa ja istuvat puolikovana vuorokaudet läpeensä asemalla. Kalusto ja varusteet ostetaan itse, rahoitus hoidetaan tekemällä heinätöitä. Jokaisen vapaaehtoisen velvollisuus on tehdä 15 paalia heinää vuorokaudessa keikkojen ohella.

Eli suomeksi: eiliseen neuvottelukuntaan tärähti yllättäen ja ilmoittamatta kuin Jäätteenmäelle faksit itse pelastusdirika. Palokuntien tulee erikoistua, varautua tulviin ja myrskyvauriohin sekä valistamiseen, mutta rahat maksetaan sen mukaan montako autoa ja savusukeltajaa on, sekä etenkin lähtöaikaa painotetaan. Minuutti olisi vapaaehtoisorganisaatiolta ilmeisesti juuri ja juuri hyväksyttävissä oleva lähtöaika.

Eilisen vierailun funktio kaikessa kalvosulkeisuudessaan jäi todella epäselväksi. Oltiinko aiheesta käydyn keskustelun jäljiltä suorittamassa korkean tason ensi-iskua palopesäkkeeseen, jos niin pieleen meni...
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Quote by Clint Eastwood: Voisiko tuon merkityksen osoituksena olla esimerkiksi vierailu neuvottelukunnassa; omasta organisaatiosta saa seuraavan päivän, ajan ja paikan.


Lainaan itse itseäni ja totean:

Eipä isäntää näkynyt. Se toiko omistajaohjaus vai omatoimisuus paikalle pelastusdirikan jää arvoitukseksi, mutta kippari jäi ilmeisesti hiomaan vesibussin kylkeä? Tunteeko joku tätä Nybergiä vai alanko itse kaivamaan?
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Ei ole ihan tuttu,mutta kaikkiin on tutustuttu ja päästy juttuetäisyydelle tähän mennessä.
Ison päällikön esitys on kuulemma vetänyt vertoja lomaosakekauppiaalle,aikaa kului saman verran ja asia jäi epäselväksi.Kiire rupeaa pukkaamaan,ja omasta puolestamme voimme tehdä asiat mahd.hyvin tuuppaamalla sen gallupin mahd.pian postin kuljetettavaksi ja odottaa .Tulee nuo toukokuun viikkot vastaan suht pian ja talousarviokäsittelyihin ei kesän jälkeen ole liian paljon aikaa.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Quote by Darth Vader:Ison päällikön esitys on kuulemma vetänyt vertoja lomaosakekauppiaalle,aikaa kului saman verran ja asia jäi epäselväksi.


Lomaosakemarkkinoinnin kuuntelusta on kuulemma saanut jonkin kivan pikku palkinnon, kuten veitsisarjan, ruotsinristeilyn tai jotain sinnepäin.

Voimmeko siis ensi viikolla odottaa palokuntiin saapuvaksi parin hanskoja?
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Korson Jeesus

Forum User
Moderator
Registered: 04/26/04
Posts: 1852
Quote by Clint Eastwood:
Voimmeko siis ensi viikolla odottaa palokuntiin saapuvaksi parin hanskoja?


Ai mist saa hanskoja?
Palomiesten asenne johtohenkilöstöä kohtaan on usein halveksiva ja johdosta pyritään pysymään erossa. - Teija Mankkinen
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Eikä siinä vielä kaikki...
Tekemällä sopimuksen Alepan kanssa nyt eikä toukokuussa saat nikkei-veitsisarjan,omenaporan, Rapala Count Down uistimen sekä pelastusjohtajan signeeraaman kalalaudan Vantaan kaupungin vaakunalla varustetussa juhlapakkauksessa.Tämä tarjous on voimassa vain 30 minuuttia tämän viestin jättämisestä.Soita heti 09 83940000!!!!!!
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

lips

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 07/22/04
Posts: 150
Location:VANTAA!
Soitin sinne ja minulle luvattiin vain Tamperelainen Catch-a-fish uistin. Puheluita tullut ilmeisesti niin paljon että tavara loppuu jo alkuunsa.
Problem of future, today!
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Mainoksen voima on ihmeellinen...

Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Eipä ole mikään muuttunut kun lukee tuoreinta HIKLU-ohjetta, nyt vaan heinänpaalajienkin pitää käydä kuntotestissä jos paalaa pelastustoimessa.
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Syväkylmä

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 04/07/11
Posts: 14
Eipä ole mikään muuttunut kun lukee tuoreinta HIKLU-ohjetta,.[/p]


Tuskin riittää tarpeeks Alepalla kuntotestaajia ja työterveysyksiköllä lekureita ja terveyshoitajina työryhmän suunnittelman mukaisiin testeihin. Ei riitä ainaskaan Stadissa. Jos KU alueella ja Vantaalla on tilanne parempi ja väkee riittää niin onneks olkoon. Jossain on rahaa tuhlattavaks ylimääräisiin töihin. Stadis työterveyshuolto on jo nyt ylikuormitettu ja kaks kuntotestaaja ei ehi testamaan kaikkia joten on kehitetty välivuosimalli. Systeemi ei kestä et kaikki heinänpaalaajat testataan kuten virkamies kuvittelee.


 Quote

Status: offline

Suihkuputki

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 05/12/16
Posts: 48
Seuraavaksi odotamme Alepan ottavan käyttöön NASA:n astronauttien älykkyysosamääräkokeen sekä avaruuspukuun sulloutumisen testin.

"Since all crewmembers will be expected to fly aboard a specific spacecraft vehicle and perform Extravehicular Activities (space walks), applicants must meet the anthropometric requirements for both the specific vehicle and the extravehicular activity mobility unit (space suit). Applicants brought in for an interview will be evaluated to ensure they meet the anthropometric requirements."

https://astronauts.nasa.gov/content/broch00.htm

HIKLU-alueen testausohje astronauttipukuun sulloutumisesta tullaan suorittamaan ohjeesta poiketen Kallion paloasemalla olevalla standardikokoisella "Firefit activity and mobility unit" yksiköllä. NASA:n vaatimukset korotetaan potenssiin 3 riittävän kunnon varmistamiseksi mm. Kuorma-auton ajamiseen sekä pumppuventtiilien kääntämiseksi.

Älykkyysosamäärävaatimus perustehtävistä suoriutumiselle tullee olemaan 200.
 Quote

Status: offline

leinoti

Forum User
Ministeri
Registered: 03/05/04
Posts: 1142
Siitä.
Uudenmaan sopimuspalokuntien lausunto ohjeeseen, HIKLU ohje pelastus- ja ensihoitohenkilöstön fyysisen toimintakyvyn arvioinnista

Helsingin sekä Itä-, Keski- ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokset ovat antaneet 5.10.2018 yhteisen ohjeen pelastus- ja ensihoitohenkilöstön fyysisen toimintakyvyn arvioinnista. Ohje astuu voimaan 1.1.2019 ja sillä täydennetään sisäministeriön julkaisemaa Ohjetta pelastushenkilöstön toimintakyvyn arvioinnista ja kehittämisestä (Sisäministeriön julkaisu 5/2016).

Uudenmaan sopimuspalokunnat ovat tehneet seuraavia ohjetta koskevia huomiota:

Ohjetta ei ole yhteisesti hyväksytty ja valmisteltu sopimuspalokuntien ja pelastuslaitoksien kesken yhteistoimintasopimuksissa mainitulla tavalla. Valmisteluun ei ole osallistunut sopimuspalokuntien edustajia eikä ohjetta ole toimitettu ennen hyväksymistä sopimuspalokunnille kommentoitavaksi. Pidämme edellä mainittua menettelyä hyvän yhteistyön ja sopimustavan vastaisena.

Ohjeessa mainitaan, että se on tarkoitettu pelastuslaitoksen henkilöstön käyttöön. Ohjeessa jää epäselväksi, koskeeko se myös sopimuspalokuntien henkilöstöä. Ohjeesta ei myöskään selviä, mitkä ovat perustehtäviin osallis-tuvien sopimuspalokuntalaisten kuntorajat ja vaaditaanko niitä esimerkiksi ennen koulutukseen osallistumista.

Ohjetta on esitelty sopimuspalokunnille eri yhteisissä tilaisuuksissa. Niissä on kerrottu, että pelastuslaitoksien asettama rajana perustehtäviin osallistuvan sopimuspalokuntalaisen kuntoluokkana pidetään FireFit-indeksiä 2.

Sopimuspalokunnat hyväksyvät, että vaativille sekä savusukellusta edellyttävien perustehtäville asetetaan kuntorajat ja ymmärtävät, että pelastustehtävissä palokuntalaiset voivat pelastussukelluksen lisäksi joutua muihinkin fyysisesti raskaisiin tehtäviin.

Sopimuspalokunnat eivät kuitenkaan hyväksy, että sopimuspalokuntaan kuuluva henkilö, joka ei ole suorittanut fyysisen toimintakyvyn testejä, katsotaan olevan kykenemätön suoriutumaan pelastustoiminnan tehtävistä. Toimintakykytesteihin osallistuminen muiden kuin savusukeltajien osalta tulee perustua Sisäministeriön laajassa asiantuntijakokoonpanossa valmistellun ohjeen mukaisesti vapaaehtoisuuteen. Karsivan kuntorajan asettamisen vaikutuksia sopimuspalokuntien toiminnan jatkuvuuteen ei ole myöskään arvioitu.

Sopimuspalokunnat eivät hyväksy kyseisen henkilöstöä karsivan kuntoluok-karajan asettamista pelastustoimen perustehtäviin seuraavista syistä:
- FireFit-indeksiä ei edellytetä pelastuslaissa pelastustoimintaan osallistuvilta eikä sitä vaadita myöskään valtakunnallisessa ohjeessa
- vaatimus vaarantaa usean palokunnan toiminnan jatkuvuuden, koska se toteutuessaan karsisi palokunnista mm. useimmat naiset
- vaatimus vähentäisi C-kortillisten palokuntalaisten määrää, joista palokunnissa on jo nykyisellään pulaa
- Muilta pelastustoimen alueilta tulevan avun toimintakykyä ei voida todeta eriävästä ohjeesta johtuen.
- henkilöiden kelpoisuutta ei pystytä valvomaan onnettomuuspaikalla
- toimintakykyvaatimusta ei voida perustella sattuneilla vaaratilanteilla tai tehtävien epäonnistumisilla
- teknisen osaamisen tai henkisen toimintakyvyn merkitystä ei ole ohjeessa otettu huomioon
- muissakaan raskaissa ammateissa, esim. rakennustöissä, ei työntekijöiltä vaadita kuntoluokkarajojen suorittamista.
- Ohjeessa on esitetty kiristyksiä nykyisiin ja valtakunnallisiin kuntovaatimuksiin perustelematta
- Esitetty ohjeistus on ristiriidassa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueen palokuntasopimuksien kanssa.

Sopimuspalokunnat kannattavat sitä, että pelastuslaitos tarjoaa terveystarkastuspalvelut ja mahdollisuuden kaikille pelastustoimintaan osallistuville osallistua fyysistä toimintakykyä arvioiviin testeihin. Pelastuslaitoksen on tällöin huolehdittava riittävistä tarkastus- sekä testausresursseista siten, että sopimuspalokuntalaisilla on mahdollisuus osallistua toimintakykytesteihin myös iltaisin ja viikonloppuisin oman paikkakunnan paloasemalla, sekä huomioitava toiminnasta aiheutuvat mahdolliset ansionmenetykset ja matkustuskustannukset.

Sopimuspalokunnat pitävät myös hyväksyttävänä, että pelastustoiminnan perustehtäviin osallistuvien terveydentila tarkastetaan, jotta voidaan todeta terveydentilan antavan edellytykset toimia pelastustoimen perustehtävissä, joissa ei vaadita savusukellusta. Sopimuspalokunnat pitävät ensisijaisen tär-keänä todeta, ettei pelastustoimintaan osallistuvalla ole sairautta, joka voisi vaarantaa terveyden- ja työturvallisuuden.

Uudenmaan sopimuspalokunnat pitävät riittävänä, että hälytysosastoihin kuuluvat henkilöt osallistuvat terveystarkastuksiin ja työterveyslääkäri päättää, onko henkilön terveydentila riittävä perustehtävien suorittamiseen. Kuntoluokka on perustehtävien osalta pidettävä Sisäministeriön ohjeen mukaisesti vain suosituksena. Ohjeen ei tule myöskään kuormittaa eikä lisätä sopimuspalokuntien vastuuhenkilöiden tehtäväkuormaa kohtuuttomasti.

Sopimuspalokuntia askarruttaa miksi pelastuslaitokset eivät ole noudattaneet yhdessä sopimuspalokuntien kanssa sopimiaan yhteistyösopimuksia asian valmistelussa, ja miksi asiaa on haluttu hoitaa tällä tavalla ja salassa. Sopimuspalokuntia mietityttää myös se, mikä on todellinen syy, ajattelemattomuus vai ymmärtämättömyys siitä, miten sopimuspalokunnat vapaaehtoisina organisaatioina toimivat.

Sopimuspalokunnat esittävätkin avoimien neuvotteluiden aloittamista Sisäministeriön tekemän valtakunnallisen ohjeistuksen pohjalta yhteistyössä Uudenmaan alueen pelastuslaitoksien kanssa. Neuvotteluiden aikana tulisi esitetyn HIKLU-testausohjeen sijasta, sen sisällössä sekä valmistelutavassa ilmi nousseiden epäkohtien vuoksi käyttää Sisäministeriön vahvistamaa valtakunnallista ohjetta. Kyseinen toimintakyvyn testausohje on laajassa käytössä ympäri valtakuntaa ja todettu toimivaksi sen aiheuttamatta erityisiä ongelmia.

Uudenmaan sopimuspalokuntien yhteistyöryhmän edustajat
 Quote

Status: offline

Suihkuputki

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 05/12/16
Posts: 48
Olen vaikuttunut. Tätä ei varmasti osattu odottaa.
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Et kai väitä, että varautumisessa olisi puutoksia?
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

All times are UTC. The time is now 03:33 PM.

  • Normal Topic
  • Sticky Topic
  • Locked Topic
  • New Post
  • Sticky Topic W/ New Post
  • Locked Topic W/ New Post
  •  View Anonymous Posts
  •  Anonymous users can post
  •  Full HTML Allowed
  •  Censored Content