Tervetuloa sivustolle Rescue.fi 24.06.2024 kello 02:33

Rescue.fi

Palomiesten tapaturmat lisääntyneet


Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Päivän uutisantia;
Palomiesten työtapaturmat ovat lisääntyneet 18.02.2007 Tilastopiikki johtuu siitä, että rakennuspalojen sammuttamisessa sattui aiempaa enemmän vahinkoja. Palomiesliitto uskoo tapaturmien lisääntyvän tulevaisuudessa eläkeiän noston vuoksi. Palomiesten työtapaturmat ovat lisääntyneet. Viime vuonna palomiehille sattui työtapaturmia lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2005. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan viime vuonna loukkaantui 78 palomiestä ja edellisvuonna lähes 57 palomiestä. Kasvu selittyy lähes kokonaan sillä, että rakennuspalojen sammuttamisessa sattui aiempaa enemmän vahinkoja. Palomiesliitto uskoo tapaturmien lisääntyvän lähivuosina palomiesten eläkeiän noston vuoksi. Liiton mukaan iäkkäille työntekijöille sattuu herkemmin tapaturmia kuin nuorille.
Voidaan se asia noinkin ilmaista, mutta välttämättä ikääntyvä työntekijä ei ole aina se vaarallisin.Kokenut pelastaja on oppinut työtekniikoita ja ymmärtää työnsä vaarat , ja voi sitä kautta olla myös maltillisempi ja vähemmän vahingoille alttiina. Pitkään ammatissaan ollut palomies on monesti se rauhallinen ja muita varoittava tekijä, ja ehkä juuri se joka huomaa vaaran ensin. Yksi suuri syy tapaturmien lisääntymiseen on todennäköisesti myös sama kuin kaikilla muillakin aloilla, töitä on aina vain enemmän ja sen myötä lisääntyneissä tehtävissä sattuu suorassa suhteessa enemmän vahinkoja. Otin tuosta tilastotietoa noilta mainituilta vuosilta, ja verrataan hiukan; Pelastustoimen tehtävät/ koko maa suhde/tapaturma /tehtävämäärä V.2005 87218 kpl / 57 tapaturmaa = 1 tapaturma / 1530 tehtävää V.2006 103992 kpl / 78 tapaturmaa = 1 tapaturma / 1333 tehtävää Rakennuspalot erikseen v.2005 3498 kpl v.2006 3997 kpl Eli kasvua rakennuspalojen määrässä oli 12,5 %. Koko maan pelastustoimen tehtävät (103992/ 87218) nousivat n. 16.1 % ja suhteessa tapaturmien määrä / tehdyt tehtävät eli todennäköisyys joutua tapaturmaan nousi (1530/1333) n.12.9%. Samassa suhteessa prosenttuaalisesti,n.16%, oltaisiin oltu tapaturmien määrän kasvussa,jos tuo suhde tapaturma/tehtävä olisi n. 1 tapaturma / 1285 tehtävää. Tämä olisi merkinnyt n 81 tapaturman sattumista. Eli tapaturmien määrän kasvussa oltiin hyvin lähellä sitä rajaa, joka tulee jo tilastollisesti tuosta tehtävien kokonaismäärän kasvusta. Todennäköisyys joutua tapaturmaan ei siis noussut yhtä paljon kuin tehtävien kokonaismäärä . ( 16% / 12.9%) Vaikka tapaturmien kappalemäärä nousikin suhteellisen paljon, n.26.9% (78/57) on se siis vielä linjassa koko maan tehtävämäärien kasvuun nähden. Ei palomies ole siis tullut huolimattomaksi tai varomattomaksi työssään, palomiehet vain joutuvat yksinkertaisesti tekemään niin paljon enemmän töitä kuin ennen,että tapaturma-alttius tuolla työmäärällä kasvaa väistämättä. Kun työvuorojen vahvuus on pieni, ja työmäärä kasvaa,on koko ajan todenäköisempää että sille pienemälle tekijäjoukolla kasautuu myös enemmän tapaturmia. Toki ei ole syytä väheksyä ikääntymisen merkitystä onnettumuuksien synnyssä, mutta toisaalta vähän kokemusta omaava pelastaja ei välttämättä näe kaikkia riskejä niin kuin kokenut ,joten tilastot kasvavat ja muuttuvat aina monen yhteensattuman summana.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Tiikeri Puinen

Forum User
Dirika
Registered: 05/14/05
Posts: 632
Location:Qsimaa
Jossain muistan sanottaneen, että yleisin yksittäinen tapaturman/sairasloman aiheuttaja syntyy urheilun yhteydessä
"Mutta mitä tekee Volvo-hanskat kirjahyllyssä...?"
 Quote

ANA

Anonymous:
dirty
Väite "Palomiesten tapaturmat lisääntyneet" on myös tilastollisesti harhaanjohtava. Koska nyt on otettu käyttöön ns. "läheltäpiti tilanteiden seuranta" Jos niin voi sanoa. Nyt jos tulee läheltäpiti tilanne niin siitä pitää raportoida. Ja se lasketaan näinollen "tapaturmaksi" joten myös tilastot "synkistyvät".
 Quote

All times are UTC. The time is now 02:33 AM.

  • Normal Topic
  • Sticky Topic
  • Locked Topic
  • New Post
  • Sticky Topic W/ New Post
  • Locked Topic W/ New Post
  •  View Anonymous Posts
  •  Anonymous users can post
  •  Full HTML Allowed
  •  Censored Content